Tietoa tuotteista

Iittalan tuotteiden ominaisuudet ja tarinat kumpuavat kestävästä muotoilusta kertakäyttökulttuuria vastaan. Aiheesta löytyy runsaasti lisätietoa verkkosivuiltamme. Lisäksi olemme keränneet avuksesi listan usein kysyttyjä kysymyksiä eri aihealueilta. Mikäli et niistäkään löydä vastausta sinua askarruttavaan kysymykseen, ota toki meihin yhteyttä.

 

Tuotevalikoima

 • Mistä tiedän onko joku tuote vielä tuotannossa?
  Verkkokauppamme sivuilta (store.iittala.fi) löytyvät kaikki tuotannossa olevat tuotteet ja tuotteiden eri värivaihtoehdot. Mikäli kaivattua tuotetta ei sivuilta löydy, se ei ole enää tuotannossa, eikä sitä ole enää normaalimyynnistä saatavissa.
 • Mistä löydän tiedon poistuneista tuotteista?

  Viime vuosien Iittala valikoimamuutokset löydät täältä 

 • Miten i-merkkien ulkonäkö on vaihdellut vuosien mittaan?

  Ensimmäinen merkki oli punaisella ympyränmuotoisella pohjalla oleva valkoinen i-kirjain, tämä merkki oli käytössä 1956-1958. Vuonna 1958 merkki otettiin käyttöön Iittalan käyttö ja taidelasiin ja tällöin merkki muuttui kolmio-muotoon. Kolmiossa oli punainen ympyrä, jossa valkoinen i-kirjain, lisäksi ympyrän alla oli teksti Made in Finland. Tämä merkki oli käytössä vuoteen 1974 asti. Vastaava merkki, mutta suorakaiteen muotoisena, oli käytössä 1974-1991. Vuonna 1991 merkki uudistettiin pystysuoraksi ja ympyrän alla oleva valkoinen teksti muotoon Iittala Finland. Tämä versio oli käytössä 1991-2001. Nykyinen pystysuora merkki, jossa mustalla teksti iittala, on ollut käytössä vuodesta 2001 asti. 

 • Millä perusteella päätetään, mitkä tuotteet valmistetaan ulkomailla?

  Kaikkien omien tuotantolaitostemme on oltava kansainvälisesti kilpailukykyisiä. Oma tuotantomme keskittyy niille tuotealueille ja niihin materiaaleihin, joissa meillä on erityisosaamista, kuten värikehitys keramiikassa ja lasissa, Ceratec-pinnoitettujen tuotteiden valmistaminen tai lasiset taide-esineet. Meillä ei myöskään ole kaikkia teknologioita käytössämme, joten hyödynnämme toimittajien erikoisosaamista eri teknologioissa (esimerkiksi uudet materiaalit: puu, tekstiilit, muovi jne.). Silloin kun oma valmistuskapasiteettimme ei riitä tai tuote vaatii sellaista tekniikkaa, jota meillä ei tehtaillamme ole tai tarvitsemme lisäkapasiteettia kysynnän vaihteluissa, valmistamme tuotteen ulkomailla.

 • Miksi tuote maksaa yhtä paljon, vaikka se on tehty huomattavasti halvemmalla esim. Thaimaassa?

  Kaikkien tuotteidemme laatu on sama huolimatta siitä, missä tuote valmistetaan; sopimusvalmistajamme noudattavat samoja laatukriteerejä ja käytämme vain tarkoin valittuja sopimusvalmistajia. Täällä Suomessa investoidaan tuotteen suunnitteluun, yhteistyöhön muotoilijan kanssa, tuotekehitykseen, markkinointiin, myyntiin ja jakeluun. Itse valmistus on vain pieni osa tuotteen koko kustannusta. Monet tuotteemme kestävät lisäksi jopa sukupolvelta toiselle, joten niiden hinta täytyy suhteuttaa tuotteen koko elinkaareen. 

 • Miten taataan, että laatu on sama?

  Kaikilla Fiskarsin tuotteilla on samat korkeat laatuvaatimukset, jotka määritellään tuotteen tuotekehitysvaiheessa. Nämä laatuvaatimukset koskevat kaikkia valmistajia, niin omia tehtaita kuin sopimusvalmistajiakin. Sopimusvalmistajat on valittu erittäin tarkasti, ja lisäksi oma henkilöstömme johtaa ja ohjaa keraamisen teknologian kehittämistä ja laadunvarmistusta myös sopimusvalmistajien tehtailla.

Keräily ja tuotemuutokset

Käyttöohjeet

 • Ovatko Iittalan keramiikkatuotteet uuninkestäviä?

  Iittalan keraamisissa astioissa voi valmistaa ruokaa uunissa. Huomioi kuitenkin, että uunikäytössä astian pohjan on oltava koko kuumennuksen ajan nesteen tai ruoka-aineen peitossa. Lämpötila saa olla enintään 250 astetta ja etäisyys grillivastuksista vähintään 10 cm. Iittalan astioita ei tule laittaa jäähdyttämättä pakastimeen, eikä suoraan pakastimesta kuumaan.

 • Miten kahvikupeista saa tummentumat pois?
  Kahvista ja teestä jääneitä pinttymäjälkiä voi yrittää poistaa liottamalla astioita konetiskiaine- tai valkaisuainetta sisältävässä pesuaineliuoksessa esim. yön yli. Huuhtele hyvin ja varovasti, koska astiat ovat liotuksen jäljiltä liukkaita käsitellä. Jälkien syntyä voi estää huuhtelemalla astiat heti käytön jälkeen. 
   
 • Onko ns. metallijälkien ilmestyminen lautasiin normaalia?

  Lasite on ohut lasinen pinnoite keraamisen esineen päällä. Tällainen kestävä ja kova materiaali suojaa tuotetta hyvin. Lasite on kuitenkin kovempaa kuin sen kanssa kosketuksiin joutuvat materiaalit, siksi esimerkiksi teräsaterimista voi lasitepintaan jäädä viirumaisia metallijälkiä, jotka eivät lähde pois normaalissa pesussa. Voit yrittää poistaa jälkiä hankaamalla astian pintaa kevyesti metallinpuhdistusaineella. Lasitepinnan kestävyyden kannalta on syytä välttää hankaamista esimerkiksi pinotessa lautasia. 

 • Ovatko Iittalan lasituotteet mikron- ja uuninkestäviä?

  Eivät ole. Tästä poikkeuksena ovat ainoastaan kuumuudenkestävästä erikoislasista valmistetut Tsaikka ja HotCool -lasit. Muita tuotteita emme suosittele käytettävän kuumien juomien tarjoiluunkaan.

 • Mistä johtuu lasien harmaantuminen ja saako tällaisia laseja puhtaaksi?

  Harmautta aiheuttava aines on peräisin elintarvikkeiden tai pesuaineiden proteiiniperäisistä aineksista. Ilmiön syntyä voi yrittää estää huuhtelemalla lasit heti käytön jälkeen. Jo harmaantuneita laseja ei kuitenkaan enää saa millään täysin puhtaiksi.

   
 • Mistä johtuu lasien metallinhohtoinen pinta?

  Metallinhohtoinen pinta johtuu erittäin ohuesta silikonipinnasta, jota aiheuttavat silikaattia sisältävät matala-alkaliset pesuaineet. Mikäli tällaista ilmiötä esiintyy, suosittelemme pesuaineen vaihtoa. 

 • Mitä tarkoittaa, kun puhutaan lasituotteisiin jääneestä jännitteestä?

  Jokaisen lasiesineeseen muodostuu valmistuksen aikana jännite. Lasimassan huonon lämmönjohtokyvyn vuoksi esineen ulko-osat jäähtyvät ja supistuvat sisäosia nopeammin. Jännitteet poistetaan valvotuissa olosuhteissa erityisissä jäähdytysuuneissa. Jännitteitä ei kuitenkaan voi silmin nähdä ja siksi tuotteeseen jostain syystä jäänyt jännite voi toisinaan aiheuttaa sen äkkinäisen rikkoutumisen.