Aterinten seuraava taso

Yksi rakastetuimmista arjen klassikoista palaa Iittalan valikoimaan.  Kaj Franckin vuonna 1952 suunnittelemat Scandia-aterimet rikkoivat aikanaan rajoja. Ne ravistelivat tuttuja kaavoja ja tekivät tietä uudelle, kuten myös Franckin samana vuonna suunnittelemat Teema-astiat. Scandia-aterimista tuli suosittuja arjen klassikoita suomalaisiin koteihin. Nämä tutut, pitkäikäiset pöytäkumppanit tekevät nyt paluun Iittalan kokoelmaan, päivitetyssä koossa.

Franck suunnitteli Scandian samaan aikaan kuin Kilta-sarjan, joka nykyisin tunnetaan nimellä Teema. Molempien taustalla oli Franckin kuulu muotoilufilosofia: toimiva muotoilu, jossa muodon määrää käyttötarkoitus, sekä yksinkertainen, ajaton arjen estetiikka.
 

Scandia-kokoelmaan

Scandia Tarjoiluvälineet
Scandia Tarjoiluvälineet
37,42 € 49,90 €



Uudelleen ajateltu kattaus
 

Monikäyttöisiä, yhdisteltäviä ja olennaisia astioita - siihen täydellisesti sopivalla ateriasarjalla

Kun Manner-Euroopassa ja vauraissa Pohjoismaissa vielä vaalittiin hienoja hopea-aterimia, jälleenrakentamisen ajan suomalaiset käyttivät pääosin pelkistettyjä ja kestäviä teräksisiä ruokailuvälineitä, jotka tuotettiin kotimaisissa tehtaissa.

Franck uudisti 1950-luvulla kattauksen: koristeellisten illallisastiasarjojen sijaan hän loi monikäyttöisiä, kätevästi yhdisteltäviä ja muodoltaan pelkistettyjä yksivärisiä astioita.

Kaj Franck teki Scandia-sarjan haarukan piikeistä litteämmät ja vankisti kantaosaa, jotta herneiden ja riisin poimiminen lautaselta kävisi kätevämmin. Lusikka muotoutui totuttua pyöreämmäksi ja syvemmäksi, mikä helpotti keiton lusikointia. Käytännöllisen kokoisesta kahvilusikasta tuli monikäyttöinen. Salaatinottimet suunniteltiin tehtäväksi samasta muotista, jotta tuotanto olisi kustannustehokasta. Vankka rakenne ja varren uurteet tukivat ergonomiaa ja vakautta.

Scandia Ruokahaarukka
Scandia Ruokahaarukka
8,25 € 11,00 €
Scandia Aterinpakkaus 24-osaa
Scandia Aterinpakkaus 24-osaa
186,75 € 249,00 €

Uusi koko

Scandia täydentää Iittalan aterinvalikoimaa toimien vaihtoehtona, jonka voi yhdistää Franckin muihin arjen klassikoihin – Teema-astiastoon ja Kartio-laseihin. Uusi, hieman isompi koko sopii nykyajan ruokailuastioihin ja on oiva lisä keräilijöille.

Ne onnekkaat, joilla yhä on alkuperäisiä pienempiä aterimia, voivat kattaa ne vaikkapa alku- tai jälkiruokien kanssa ja täydentää näin uutta aterinsarjaa, johon kuuluu Franckin tyylille uskollisesti vain keskeiset osat.