Posliini

Iittala-posliiniesineiden materiaalina on vitroposliini. Se on nykyaikainen, kestävä posliinilaatu, jossa on lämmin, hieman kermaan taittava valkoisen sävy. Kaikki posliiniset Iittala-astiat ovat uunin-, mikroaaltouunin- ja pakastuksenkestäviä. Älä kuitenkaan nosta astiaa suoraan uunista kylmälle ja kostealle äläkä teräksiselle alustalle. Astiaa ei myöskään pidä siirtää suoraan pakastimesta kuumaan uuniin. Nesteellä täytetty astia ei ole pakastuksenkestävä, sillä neste laajenee jäätyessä. Astiaa ei saa kolhia, kolhu voi aiheuttaa rikkoutumisen nopeissa lämpötilanmuutoksissa. Pakastettua ruokaa ei pidä sulattaa mikroaaltouunin täydellä teholla.

Pehmeästä teräslaadusta valmistetuista aterimista etenkin veitsistä voi kovaan lasitepintaan jäädä viirumaisia metallin jälkiä, jotka eivät lähde pois normaalissa pesussa. Voit yrittää poistaa jälkiä hankaamalla astian pintaa kevyesti metallinpuhdistusaineella. Lasitepinnan kestävyyden kannalta on syytä välttää rajua hankaamista esim. lautasia pinottaessa.

Pakastuksenkestävä

Iittala-esineet kestävät kylmää, kunhan muistat jäähdyttää ruoan ennen pakkaseen laittamista. Sama pätee toisinpäin eli älä laita astiaa suoraan pakkasesta kuumaan uuniin. Älä jäädytä astioissa nesteitä, koska ne laajenevat jäätyessään.

Uuninkestävä

Monet Iittalan ruoanvalmistusastiat ja kaikki posliiniastiat ovat uuninkestäviä. Uunikäytössä astian pohjan on oltava koko kuumennuksen ajan nesteen tai ruoka-aineen peitossa. Lämpötilan tulee olla enintään 250 ºC, etäisyys grillivastuksista vähintään 10 cm. Älä laita uunissa ollutta Iittala-astiaa jäähdyttämättä pakastimeen äläkä pakastimessa ollutta astiaa suoraan kuumaan uuniin.

Mikroaaltouuninkestävä

Posliiniset ja kuumuutta kestävästä lasista valmistetut Iittala-esineet voit laittaa mikroaaltouuniin, kun haluat sulattaa pakastettuja herkkuja kuumentaa annoksia tai valmistaa ruokaa. Älä sulata posliiniastiassa juuri pakastimesta otettua ruokaa mikroaaltouunin täydellä teholla.

Konepesunkestävä

Aseta astiat tiskikoneeseen siten, etteivät niiden reunat kosketa toisiaan pesun aikana ja aiheuta palojen irtoamista reunoista. Täytä sekä tiskikoneen ylä- että alakori tasaisesti. Vältä täyttämästä yli, mutta myös vajaatäyttöä. Huuhtele erityisen likaiset astiat ennen koneeseen laittoa, esim. maito- ja piimä voivat aiheuttaa laseihin sameutta. Valitse pesuohjelma pestävien astioiden mukaan. Jos koneessa on vain kevyesti likaisia astioita, käytä lyhyempää ohjelmaa.

Käytä konepesussa annosteluohjeen mukaisia pesu- ja huuhteluainemääriä. Jos astioiden pinnalle muodostuu kalvoa, voi muodostumisen usein välttää huuhteluannostusta lisäämällä.

Astianpesuaine, jossa on korkea pH-arvo, saattaa ajan myötä vaurioittaa astioiden muovi- tai lasiosia sekä emalista tai muovipinnoitteista ulkopintaa. Kirkkaat alumiinipinnat esimerkiksi pohjassa ja muovikahvojen metallisissa liekkisuojissa syöpyvät ajan mittaan konepesussa.