23.01.2009

Origo mix juhlistaa Häberlin raitojen kymmenvuotista menestystä

Argentiinalaissyntyinen muotoilija Alfredo Häberli suunnitteli vuonna 1999 sarjan astioita, joista tuli kansainvälinen menestystarina. Origo-sarja tunnetaan värikkäistä raidoistaan, joista on tähän mennessä lanseerattu jo 9 värivariaatiota. Alkuperäinen idea ei kuitenkaan lähtenyt raidoista, vaan tavoitteena oli luoda valkoisia, monikäyttöisiä ja pinottavia astioita. Raidat pienessä munakupissa olivat aluksi sarjan ainoa väripilkku. Nyt, 10 vuotta myöhemmin, Häberli on koonnut Origo mixiin kaikista raidoista uuden kuvion, joka kuvaa osuvasti juuri tätä aikaa.

Häberlin lähtökohta Origon suunnittelussa oli esineiden monipuolinen käytettävyys – aivan kuten funktionalismistaan tunnetulla Kaj Franckilla aikanaan. Astioiden käyttöä tutkiessaan Häberli havaitsi, että perinteiset kolmen ruokalajin ateriat ovat väistymässä ja tilalle on tullut monia erilaisia ruokailutilanteita: syödään pelkkä salaatti tai keitto pikalounaaksi, nautitaan monipuolinen brunssi viikonloppuna tai otetaan ruoat mukaan työpöydän ääreen.

Origo – toimivuutta eri tilanteistiin
Origo-sarjan tavoiteena oli kehittää toimiva ratkaisu perusaterioitten välillä syntyviin ruokailutilanteisiin: lanseerauksessa puhuttiinkin tarpeista ”Aterioiden välillä”. Tuloksena oli sarja pinottavia, käytännöllisiä ja mutkattoman raikkaita esineitä. Origon 7 alkuperäistä osaa olivat lisäksi myös helposti yhdisteltävissä keskenään. Liikkuvia napostelijoita varten kulhojen ja pikarien pohjassa oli pieni kolo, johon lautasissa oleva nyppylä/kohouma kiinnittyi. Siten astiat pysyivät paremmin kiinni toisissaan kannettaessa. Vuosituhannen vaihteessa Origo oli kuitenkin aikaansa edellä; kuluttajat vierastivat nyppylälautasia ja niin ne jouduttiin poistamaan tuotannosta.

Uusi Origo Mix – elämäsi mixi
Tällä hetkelä Origo-sarja on yksi Iittala-valikoiman kestosuosikeista. Origon raitojen väriskaala sopii saumattomasti yhteen yksivärisen Teeman ja muiden Iittala-tuotteiden kanssa. Uusi Origo mix kuosi tulee juhlavuoden kunniaksi sarjan suosituimpin osiin ja lisää jälleen Iittalan yhdistelymahdollisuuksia. Alfredo Häberli kertoo juhlavuoden kuvion olleen haaste suunnittelulle:
- Mielessäni oli aluksi monia vaihtoehtoja, mutta mikään ei tuntunut riittävän vahvalta suhteessa Origon mittavaan historiaan.
- Kun sitten keksin sik-sak –kuvion, johon pystyin yhdistämään kaikkien lanseerattujen raitojen värit ja tekemään kuviosta täysin omannäköisensä, olin vihdoin tyytyväinen. Mielestäni ruutukuvion elävyys, jopa tietty sähäkkyys sopii hyvin tähän hektiseen aikaan.

Tuotetiedot, Origo mix, toimitukset alkaen 2.1.2009, hinnat euroa/kpl
Kulho 0,5 l 20,90
Kulho 0,25 l 16,50
Munakuppi 0,05 l 8,90
Muki 0,25 l 15,90

Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Tuija Aalto-Setälä, puh. 0204 39 5255

Kuvapyynnöt:
Tiedottaja Kirsi Lauttia, puh. 0204 39 6220

sähköpostit: etunimi.sukunimi@iittala.com

Liitetiedostot: ( PDF )